Solstici d’estiu: Sant Joan amb els Castellers de Barcelona

El solstici d’estiu té una significació molt especial per la gent dels Països Catalans.

Des de fa més de 60 anys, gent de les terres de parla catalana s’ajunten al cim del Canigó del 22 al 23 de juny, on encenen la llenya deixada el cap de setmana anterior. S’inicia d’aquesta manera la regeneració del foc que durant tot l’any crema al Castellet de Perpinyà. Paral·lelament diverses rutes traslladen aquest foc espiritual arreu dels Països Catalans : Catalunya Nord, Principat, Illes i País Valencià.

Castellers de Barcelona, juntament amb centenars d’entitats de tota mena, hem participat activament en aquest trasllat de la Flama del Canigó. Va ser al 2012 quan la Colla es va incorporar a aquesta tradició com a equip de foc i des de llavors any rere any hem mantingut aquest costum.

Enguany era una celebració especial, era el 50è aniversari de l’entrada de la Flama del Canigó a l’Ajuntament de la ciutat encapçalat per l’alcalde franquista José Mª Porcioles. Va ser la tenacitat d’un grup d’excursionistes barcelonins que fan fer possible entrar la Flama dins de la casa de la Ciutat. Ha passat mig segle, som al 23 de junt de 2017, i un d’aquells joves, l’Ernest Costa, de nou traspassa la porta de l’edifici del Consistori barceloní; ho fa, però, amb tota solemnitat acompanyat del tinent d’alcalde i regidor de Cultura Jaume Collboni.

A la tarda l’Ernest Costa abandona l’Ajuntament. A la seva mà porta la Flama i l’escolta la canalla dels Castellers de Barcelona, passat i futur. Sàvia nova que haurà de continuar les tradicions del país. Amb pas ferm i amb l’emoció, la petita comitiva s’adreça al centre de la plaça de Sant Jaume, on centenars de persones esperen des de fa temps que s’encengui el gresol, tot i veient el taller de castells que la Colla ha fet a la plaça mentre s’esperava l’encesa del peveter.

Ernest Costa juntament amb Toni Ayala –activista de la Flama des del seu inici i autor del manifest d’enguany- s’acosten al gresol per fer el traspàs de la Flama. La plaça que és en silenci, sent la música de les gralles, i el pilar de 4 un any mes coincideix amb l’encesa del peveter, on cadascuna de les entitats agafarà el foc per portar-lo a les fogueres del seu poble o barri.

L’encarregat d’agafar aquest 2017 el foc dels Castellers de Barcelona ha estat en Josep Lluís Lleixà “Cinto”, conegut per la seva implicació en la cultura popular i tradicional de la ciutat, i en especial del Barri Gòtic i Ciutat Vella, i la Lucía, membre de la canalla de la Colla.

I ara toca portar la Flama cap el local. Des de fa mesos la Comissió del 50è aniversari de la Flama del Canigó a Barcelona ha estat treballant en fer possible i millorar aquest transport. De nou ho farem corrents pels carrers de Barcelona i enguany se’ns han afegit noves entitats; en total la comitiva la formen, conjuntament amb els Castellers de Barcelona, les entitats AE Pau Casals de la Sagrera, la Satànica de Sant Andreu, Associació de Veïns ‘Vern’, Torxa del Guinardó, Òmnium Nou Barris i Agrupament Scout Estrella del Sud representant sis barris de la ciutat.

Mig sorpresos, mig emocionats, els vianant i cotxes que veuen la comitiva toquen la botzina o aplaudeixen. Arribem a l’Orfeó Martinenc a l’avinguda Meridiana: aquest és el punt on la comitiva es desdobla i una part continuarà fins a Sant Andreu i l’altra cap al nostre local; abans, però, hem de complir un nou ritual. Cada any des de 2012 els Castellers de Barcelona cedim el nostre foc a l’Orfeó Martinenc i Diables del Clot que un any més organitzant la seva revetlla. Ens ve a rebre en Jordi Gras, president de l’Orfeó i la Joana i el David dels Diables del Clot (que enguany compleixen 40 anys) i intercanvi de regals; la Colla els fa un pilar de 4 i els diables corresponen llençant dues bateries de pirotècnia. Ja falta poc, reprenem la ruta que ens portarà fins el nostre local i a partir d’aquí un no parar.

La Mery Mañané, cap de colla, i la Carme Bertrán prenen les torxes i ens adrecem  fins la cruïlla de Concili de Trento amb Lope de Vega, on s’ha plantat la foguera. Molts veïns, seguint  la crida que vam fer l’any passat baixen les seves taules i cadires i comparteixen el sopar als Jardins del Clot de la Mel. La Pilar Rodríguez llegeix el Manifest de la Flama del Canigó 2017 d’en Toni Ayala i amb l’ajut d’un veterà veí prenem foc a la foguera. La revetlla 2017 ha començat i s’allargarà fins les 4 de la matinada.

L’endemà, dia de Sant Joan, el parc del Clot de la Mel apareix net, ni un rastre de la disbauxa de la nit anterior. El barri torna a la normalitat, res no ha passat, tan sols nosaltres sabem que la nit màgica de Sant Joan ha estat realitat, hem cremat desitjos esperant que es compleixin, hem cremat allò que ens portava malastrugança i hem menjat coca i begut cava i malvasia, la modernitat avança, però les tradicions continuen.

FOTOGRAFIES

Galeria de l’arribada de la Flama del Canigó, encesa de la foguera i revetlla de Sant Joan dels Castellers de Barcelona (Eduard París, Toni Mañané i Gabri Guzmán)

Galeria de l’arribada de la Flama del Canigó, encesa de la foguera i revetlla de Sant Joan del Christian Muñoz

Search