EidRQgoWkAY8DMK

Recull històric de la Mercè

Des del nostre naixement, en un o altre format, els Castellers de Barcelona hem participat sempre de la Festa Major de Barcelona. Ja el 1969, la Colla demana participar a La Mercè, sense remuneració econòmica. Hi alcem els primers castells de 6: 4 de 6 i 3 de 6 carregat. Un any més tard, el 1970, hi descarreguem el primer 2 de 6.

Imagen
4 de 6 dels Castellers de Barcelona a la diada de la Mercè de 1969.

El 1981 tornem a estrenar castell a La Mercè, que veu la primera aleta de 8, amb el 4 de 8 carregat. Aquell ‘carro gros’ ve marcat per la mort de Francesc Vidal, que hi havia de fer de segon, la vígilia del primer intent a Màrtirs. “El cert és que, per primera vegada, i a la nostra pròpia plaça, després de 12 anys de fer allí mateix i amb grans dificultats el 4 de 6, ara aconseguíem el 4 de 8. En teníem una gran joia”, escriu Josep Sala a les seves notes.

Imagen
4 de 8 carregat pels Castellers de Barcelona a diada de la Mercè de 1981.

El següent moment històric a la Festa Major de Barcelona no és una estrena. La Mercè de 1988 veu el segon 4 de 8 descarregat. Arriba 6 anys després de l’assolit a Màrtirs. El valor d’aquell 24 de setembre de 1988 rau sobretot en què es recupera el nivell previ a l’escissió dels Castellers de Santa Coloma, que eren una part més que important dels troncs de la Colla fins el 1984.

Del 4 de 6 descarregat al 4 de 8 carregat passen 12 anys, i en calen exactament 12 més per a la primera aleta al 3 de 8. Des de La Mercè de 1993, la Colla comença a trencar els seus sostres a gran velocitat.

Menció especial per La Mercè de 1994: la Colla Joves Xiquets de Valls, primer i els Minyons de Terrassa després, de la mà dels Castellers de Vilafranca, feien història alçant els primers castells de 9 i de gamma extra a Barcelona. Ho explicava Raimon Cervera -sota el pseudònim d’Artur Fortià- a la crònica del Mundo Deportivo:

“Quinze apoteòsics minuts del dia de la Mercè van ser suficients per elevar la plaça de Sant Jaume a les més altes fites castelleres: a la una i tretze minuts del migdia, la Colla Joves Xiquets de Valls convertia Barcelona en ciutat de castells de nou amb el seu impressionant tres de nou amb folre. Poc després, els Castellers de Vilafranca coronaven el primer quatre de nou amb folre a la ciutat comtal, i uns minuts abans de dos quarts de dues, els Minyons de Terrassa acaronaven el cel amb la majestuosa torre de nou amb folre i manilles. Van ser uns minuts de somni, apoteòsics. Un públic entusiasta i cada vegada més entès va viure-ho i va vibrar com mai ho havia fet a la Plaça de Sant Jaume”.

La Mercè de 1995 -aquesta setmana, n’ha fet 25 anys-, es trenca un nou sostre: es descarrega el 2 de 8 amb folre. Aquell dia passa a la història dels castells quan els Minyons de Terrassa coronen, per primer cop a l’era moderna, el 5 de 9 amb folre.

El 1996 intentem dues vegades el 3 de 8 per sota, i el 1999 arriba un moment apoteòsic i clau en la nostra història: el primer 4 de 9 amb folre descarregat. Les imatges parlen per si soles.

I del 4, al 3. A les 13:17h del 23 de setembre de 2001, La Mercè de Colles Convidades és l’escenari d’un nou pedaç d’història de la Colla, amb el primer 3 de 9 amb folre descarregat, a primera ronda i després d’un intent desmuntat.

El 2003, La Mercè es converteix en la diada que marca tota una generació de castellers i castelleres de la Colla. 8 anys després de carregar-lo per primer cop, es descarrega l’esperadíssim 5 de 8. Aquella actuació a la Festa Major de Barcelona -des d’aquesta setmana disponible al nostre youtube-, amb 3 de 9 amb folre i 2 de 8 amb folre, és la millor de la colla fins el moment, i marca el nostre sostre fins 10 anys més tard. Al vídeo, el 5 de 8 comentat pel Josep Sala:

El 2009, en una època de resultats complicats per la Colla, La Mercèè veu el primer pilar de 7 amb folre descarregat per la Colla. Tot i el debat intern, s’acaba validant la decisió de donar-lo per descarregat.

La millor actuació que mai hem fet a La Mercè és la de 2014, on descarreguem 4 de 8 amb agulla, 4 i 3 de 9 amb folre i pilar de 6, a la diada de Colles Locals. A la Festa Major de Barcelona de 2015 es repeteix també en la jornada de Colles Locals.

El 2016 La Mercè va ser històrica. Els Minyons de Terrassa van convertir Barcelona en plaça de 10, en descarregar-hi un històric 3 de 10 amb folre i manilles.

I acabem -de moment- amb la nostra millor participació en el conjunt de les dues diades de la Festa Major de Barcelona, el 2017. Dissabte, a La Mercèè de Colles Convidades, hi descarreguem la tripleta màgica. Només 24 hores després, a La Mercè de Colles Locals, repetim 3 de 9 amb folre, 4 de 9 amb folre i 5 de 8, tots descarregats altra vegada.

Ara ja fa més de mig segle que la Colla aposta per la Festa Major de Barcelona. La tasca de molts dels nostres castellers i castelleres ha estat vital perquè La Mercè sigui avui una de les diades en vermell al calendari casteller. Des de la Colla volem tancar aquest recull amb un agraïment per tots ells i elles, i per totes les colles i institucions que en aquests anys han contribuït a fer arrelar el fet casteller a Barcelona.

A 2020, ja no n’hi ha dubte: Barcelona és terra de castells!

Search