Què són exactament els castells?

Els castells són un fenomen cultural particular de Catalunya que consisteix en la construcció de torres humanes. Aquesta tradició es va originar a finals del segle XVIII a Valls, Tarragona, quan grups rivals anomenats ‘colles’ van començar a competir en la construcció dels diferents tipus de torres humanes que avui coneixem.

Hi ha tres parts definides en un castell: la pinya o base del tronc, el tronc i el pom de dalt o la corona del castell.

La pinya és la base horitzontal de la construcció en la qual recau tot el pes acumulat i serveix per a estabilitzar i enfortir l’estructura, així com també per esmorteir les possibles caigudes.

L’estructura vertical és el tronc i es composa d’un cert número de persones a cada pis, que varia d’1 a 12 persones depenent del castell i això també ens dona la seva denominació.

A la part més alta del castell trobem la canalla, i que formen el pom de dalt, i degut al fet que són més àgils i lleugers, són els encarregats de pujar a la part superior. Es poden construir una o dues estructures de suport a la part superior de la pinya si el castell és molt alt. La que està directament a la part superior de la pinya es diu “folre” i la que està a sobre d’ell són les “manilles”. Així, el folre està al segon nivell i les manilles a l’alçada del tercer nivell respecte al terra. Cada persona que participa a la construcció es diu casteller.

Les torres o castells es formen seguint tècniques molt precises i cada castell és molt diferent entre sí degut als diferents factors que s’han de tenir en compte. Com a regla general, la pinya es forma en primer lloc; això implica un ordre i disciplina molt estrictes, tothom té una posició assignada dins la base. A partir de llavors, les diferents plantes es comencen a aixecar. Les persones més fortes, a la part inferior de la pinya, i les més àgils i lleugeres, a les plantes superiors. L’última persona en escalar tota la torre o castell és l’anxaneta, una nena o nen que, en arribar a la part de dalt, aixeca el braç i saluda al públic fent l’aleta. És el moment més destacat de l’event degut a que es considera que el castell està coronat (carregat). Però, de fet, la feina encara està a mitges, l’estructura encara s’ha de desmuntar de forma segura. La construcció del castell té diferents variants, alguns són amb pinya, folre i manilles, altres amb diferents formacions de tronc o fins i tot on el castell es munta de dalt a baix: això es fa mitjançant la força bruta elevant primer la canalla i després els pisos de sota successivament.

Mentre es construeix el castell, es toquen diferents melodies per a identificar el que està succeint. Per exemple, s’escolta el “toc de castells” (la melodia del castell). La gralla i el timbal són la música tradicional d’acompanyament a les diades castelleres i són una part tan emocionant com l’edifici del castell mateix. El començament i final de cada actuació tenen també les seves pròpies melodies especials (“toc d’entrada a la plaça” -el que impulsa a la gent a venir i mirar- i “toc de vermut” -que marca l’hora per a prendre un refrigeri després de l’actuació-). 

Tradicionalment, les actuacions castelleres sempre s’han celebrat els diumenges al migdia a la Plaça de l’Ajuntament, com a una de les principals característiques de les festivitats locals. En aquests dies festius, tres colles o grups es troben i aixequen tres castells cadascú i un pilar de comiat (amb una sola persona per pis). Avui en dia els castells es poden veure en molts dies durant l’anyo, tot i que la temporada comença amb força al juny i acaba a mitjans de novembre.

Veniu a veure’ls en directe, val la pena !!!

Castellers de Barcelona

La Colla Castellers de Barcelona va ser fundada el 1969 per persones originàries de la zona tradicional castellera. La majoria d’ells eren de Vilafranca del Penedès, que està a uns 50 kms de Barcelona.

Va haver-hi diferents grups de castellers a la ciutat de Barcelona al llarg del segle XIX, però no van tenir molt d’èxit en establir aquesta tradició en una gran ciutat a certa distància de les zonas tradicionals castelleres de Tarragona i el Penedès.

En canvi, un cop es funden els Castellers de Barcelona, aviat s’establirien a la capital catalana com un fenòmen social consolidat i profundament arrelat. Des dels seus inicis i continuant avui en dia, els Castellers de Barcelona han seguit demostrant les seves habilitats en festivitats locals, inauguracions, congressos i altres events populars.

La seva primera actuació el 8 de juny del 1969 va ser un pilar de 4 pisos (amb una persona a cada un), a la presentació del Monument dedicat als Castells que es troba a la localitat del Vendrell (a uns 60 km de Barcelona). Presents a aquesta actuació hi havia grans colles castelleres que des de la seva fundació o reorganització segueixen participant activament a la construcció de castells, com els Nens del Vendrell (1926), la Colla Vella dels Xiquets de Valls (1946) o els Castellers de Vilafranca (1948). Si tenim en compte les dates de fundació de les diferents colles, els Castellers de Barcelona són avui el quart grup més antic del món casteller.

Tot i que els primers dies no van ser fàcils, l’entreteniment de fer castells es va integrar gradualment a la cultura popular de Barcelona, amb els castellers creant estructures més grans i millos. Per tant, a principis dels 70, els castells de 7 pisos eren representacions regulars. A principis dels 80, 8 pisos era la norma, i cap a finals dels 90, ja es veien complexos castells de 9 pisos. Els Castellers de Barcelona es troben entre les millors colles de castells de 9 pisos, i són membres de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, que actualment compta amb uns 80 grups associats.

Però les coses no sempre van ser fàcils; com el moment en què vam haver de trobar nous locals fixos per a la formació al c/ Rossend Nobas, 33 Barcelona (a partir del 1984), o quan un important grup de persones de Santa Coloma de Gramenet, ciutat al nord de Barcelona, va decidir marxar el 1985 i fundar la seva pròpia colla a la seva població. A partir de llavors, la Colla va treballar molt per a consolidar les tècniques i recuperar els nivells de construcció de castells anteriors, al mateix temps que es posava en contacte amb diferents entitats i estaments institucionals.

Des del punt de vista tècnic, els Castellers de Barcelona feien castells de 8 pisos durant els anys 80 fins als 90 i va ser al 1995 quan es va donar un gran pas. La Colla va decidir intentar el 2 de 8 amb folre, una fràgil estructura de 8 pisos que inclou un folre.

El folre és un grup més petit de castellers que se situen sobre la pinya, la base, per sostenir al segon pis d’una estructura alta i fràgil. Aquest castell es va descarregar amb èxit durant la festa local de Barcelona (la Mercè; el 24 de setembre a la plaça de Sant Jaume de Barcelona).

Aquest va ser un gran avanç per a començar a fer castells més grans i millors; el següent objectiu va ser, evidentment, construir una estructura real de 9 pisos; una nova fita que només unes deu colles han aconseguit complir. Aquesta estructura de 9 pisos es va descarregar el 22 de novembre de 1998 durant la Diada dels Minyons de Terrasa i va ser admirada tant pels castellers com pel públic assistent a la plaça.

Des de llavors, els Castellers de Barcelona han descarregat castells de 9 pisos amb freqüència i es troben entre les poques colles que descarreguen aquestes complicades estructures.

Un dels castells més famosos completats va ser el 4 de 9 amb folre -quatre persones a cada pis i 9 pisos d’altura amb suport del folre-. Es va carregar per primera vegada durant la festivitat de la Mercè al 1999 a Barcelona. Menys d’un any després de (només) coronar aquest castell, els Castellers de Barcelona aconsegueixen repetir-ho en una de les actuacions més emocionants i memorables de la seva història.

El 3 de 9 amb folre, el mateix que el 4 de 9 amb folre però amb tres personas a cada pis, es descarrega per primera vegada a l’any següent, al novembre de 2000 durant la Diada dels Minyons de Terrassa. El 3 de 9 amb folre va ser descarregat per primera vegada durante la Mercè del 2001, un castell que la Colla repetiria en diferents ocasions, aquest mateix any i els següents.

El 5 de 8 -cinc persones a cada un dels 8 pisos- va ser coronat i descarregat a les festes de la Mercè al 2003. Aquest castell rep el sobrenom de “catedral” degut al seu tamany i, tot i que només té 8 pisos, es considera de gran dificultat.

Contacta’ns!

Des de la nostra fundació al 1969, els Castellers de Barcelona, hem actuat a pobles i ciutats d’Europa.

No dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres a colla@castellersdebarcelona.cat o al número de telèfon 93 498 27 28 i mòbil 609 32 77 56.

També podeu venir i provar un assaig a les nostres instal·lacions a Barcelona (metro Clot: linia vermella L1 o linea lila L2). Consulteu a la nostra web (www.castellersdebarcelona.cat) tot el nostre calendari d’assajos i actuacions.

Per reproduir el video ‘Fem castells…’ clica aquí

Per reproduir el video ‘Com fer pinya…’ clicka aquí

Estructura d'un Castell

La pinya

La canalla

Castellers de Barcelona

Diada de la Mercè

4 de 9 amb folre

Castells a París

Search