Castellers De Barcelona, Camisa Del CdC. Terrassa, Novembre 2015. Fotografia De Roberta Esteves
Castellers de Barcelona, camisa del CdC. Terrassa, novembre 2015. Fotografia de Roberta Esteves

Nota final

S’havia aixecat una gran expectació entorn a la última gran actuació del calendari casteller. Minyons amb el teratològic quatre de deu, Sants amb la torre i la possible sorpresa del cinc de nou, i Barcelona amb el nou i el quatre sense folre com a atot final, el qual s’havia estat assajant insistentment fins al darrer assaig.

Torn de Barcelona, l’esquema d’inici es calcava a tota actuació on s’havia portat el nou de vuit anteriorment. Tercer enguany i cinquè en l’historial, era un castell en que s’hi tenia confiança. Sempre havia requerit un gran esforç i lluita per ser una construcció anormalment llarga i remenada però ningú s’imaginava que tindria aquest final immerescut. I és que després de la tercera aleta ja feia estona que s’havia instal·lat un tumult continu i aquell pom va saltar arrossegant amb ell el tres central, i a continuació una torre darrera l’altra, des de la primera a la tercera, com un gegant de fang desintegrant-se inexorablement.

El cop havia estat dur perquè ningú s’ho esperava i feia replantejar la diada de dalt a baix. Per sort o per desgràcia es descartava a la força un possible quatre sense folre en segona o tercera ronda però el més important era com encarar aquesta segona ronda. L’aposta va ser el tres de nou i no va resultar fàcil. Era una estructura en la que s’havia recobrat la confiança, d’acord. Però a la vegada era un moment delicat en que en d’altres ocasions apostar fort no sempre havia sortit bé. Mentre pujava, el castell patia diverses sotragades i tanmateix s’havia trencat masses vegades com perquè en aquells instants no emergíssin dubtes raonables. Però amb la força del convenciment ningú va voler que ocorregués allò, ans al contrari, i així és com es descarregava, amb gran alleujament.

S’havia demostrat que el sostre psicològic estava molt aprop, així que es feia inviable continuar amb els castells de nou. I l’alternativa lògica passava per la basa del cinc de vuit. Sens dubte el castell amb la relació valor-èxit més elevada enguany ja que aquest va significar l’onzè descarregat.

Havent reservat forces, encara hi havia temps per a una última carta i aquesta clarament era l’esperat pilar folrat. S’havia perseguit al llarg de tota la temporada i estava avalat pels tretze pilars de sis nítidament descarregats però un cop feta l’aleta i en la motxilla de sortida inexplicablement es va trencar pel mig. Se n’esperava més i, acumulant-se a la caiguda de primera ronda, suposava una nova decepció.

L’exigència havia estat alta. S’havien portat els castells més grans a l’abast però, tot i que segurament era la millor actuació feta mai a Terrassa, el resultat no va resultar del tot satisfactòria.

En definitiva, aquesta ha estat una temporada plena de clarobscurs, en la que a pesar de la baixa assistència s’ha mantingut el nivell exigit de Gamma Extra, la freqüentació dels castells de nou i l’assaig de reptes de futur com el cinc de nou i el quatre sense folre. S’han superat els registres amb el cinc de vuit i també s’han eliminat les caigudes del pilar de sis. Però per contra, s’ha perdut l’altíssima efectivitat que s’havia aconseguit la temporada anterior amb el quatre de nou i el quatre amb agulla, i s’han oblidat castells com la torre de vuit. Com a reptes més immediats resten recobrar la solidesa amb els castells de nou, normalitzar el pilar de set, i disminuir el nombre de caigudes que, tot i haver-se mantingut a la baixa amb tretze, encara és massa alt.

En definitiva, una altra temporada apassionant a Castellers de Barcelona.

Minyons de Terrassa: 3d10fm, 4d10fm, 3d9fa(c), Pd8fm
Castellers de Barcelona: 9d8(c), 3d9f, 5d8, Pd7f(c)
Castellers de Sants: 3d9f, 2d9fm(i), 5d8, 2d8f, 9 Pd4

Castellers de Barcelona. Terrassa, novembre 2015

Castellers de Barcelona. Terrassa, novembre 2015

Nombre d’actuacions consecutives sense caure: 0

Castells de la temporada 2015

 

 

Nota: les diades de la temporada 2014 no es corresponen a la línia temporal del 2015. Així mateix, s’han obviat algunes actuacions menors de la temporada 2014 que no coincideixen amb les diades del 2015.

Fotografies:

Vídeos:

Notícies relacionades:

Search