COMIAT JSOEP SALA

Llibre de condolences – Josep Sala i Mañé

Ens ha deixat en Josep Sala i Mañé, fundador dels Castellers de Barcelona i cap de colla entre 1969 i 1976, a més de mitja temporada el 1986. Sala també va ser el terç del primer pilar de 6 carregat per la Colla, l’any 1982 i president del 1987 al 1989. El 2008 va rebre el Premi Sant Martí que atorga el districte de Sant Martí a Barcelona, i el 2015 el Premi a la Trajectòria Castellera de la Revista Castells.

Ha estat una persona clau per la història del món casteller i la cultura popular catalana. Per aquest motiu, us animem a escriure als comentaris les vostres dedicatòries, que farem arribar a la família per transmetre’ls el nostre escalf.

Atenció: Els missatges no es publiquen automàticament, trigaran una estona a sortir al llistat de condolences.

This Post Has 98 Comments
 1. Et recordaré sempre com una de les persones que més em va transmetre l’amor per la Colla i els valors castellers. Pels correus de dilluns al matí analitzant les diades, pels viatges a Barcelona quan les coses no anaven bé, pels sopars a Vilafranca, per les nits de Nadal, per les emocions transmeses sense paraules i, sobretot, per les abraçades després dels grans moments. Com el 7 de 7 femení o la tripleta màgica d’aquell Màrtirs 2017. Descansa en pau, mestre, i moltíssimes gràcies per tot! T’estimo.

 2. El meu mestre pilaner i casteller.
  Descansa en pau, Josep
  Has fet molt en aquesta terra per la Colla i per el món Castellers.
  Bon viatje, amic
  Secre

 3. Una referència a la nostra colla i al mon casteller passa a la memòria, al nostre record. Mentres siguis recordat, seràs entre nosaltres. Que la terra et sigui lleugera MESTRE!!!

 4. Company Sala. Gràcies per tot el que ens has ensenyat, com casteller i com persona. Et portarem al cor a cada castell. Sempre.

 5. Un mestre com tu no és fàcil de trobar i ser una persona que fins els més petits recorden i saben qui és, diu molt de com eres.
  Gràcies per fundar la Colla que ens has ensenyat a estimar i gràcies per ser-hi sempre en el moment just.
  Et trobarem molt a faltar.
  Descansa en pau.

 6. Gràcies per tot el que ens has donat i per haber obert el cami d’aquesta que sempre sera la teva colla.
  Descansa en pau Josep!

 7. Vaig intentar apendre de tu, moltes de les coses que em vares ensenyar. Vas ser un referent per mi, per la colla i per tot el mon casteller. Gràcies Sala

 8. Moltes Gràcies Josep!!!
  Si no hagués estat per la teva iniciativa, junt amb altres companys, segurament no hagués conegut el món dels Castells, ni a tota la qualitat humana que hi ha, hi ha hagut i hi haurà dins la Gran Família que és els Castelles de Barcelona
  Descansa en Pau i ens retrobarem allà on es vagis.
  🔴⚫⚪ ❤️❤️❤️

 9. Moltes gràcies Josep per tot el que ens has ensenyat al llarg d’aquests anys. Gran mestre i millor persona, et trobarem molt a faltar. Una abraçada molt gran a la seva família,
  Descansa en pau, company!

 10. Només tinc molts d agraiments per els nombrosos diàlegs, consells i recuperar la motivacio i la fe pels castells en moments difícils, tan personals com col.lectius . Et trobaré a faltar, mestre. Allà on vagis, descansa en pau. Gràcies per haver estat l anima d’aquesta colla

 11. Adéu al meu pare casteller, ell ens và fer millors persones i millors castellers. Força, equilibri i seny juntament amb educació amabilitat, estima per Catalunya, la seva colla ii els castells es el que ens va regalar l’amic i pare PEP . Bon viatge i saluda als nostres companys.

 12. Moltes gràcies pel teu acolliment als primers anys a la Colla i per les trobades amistoses a la Honeywell Bull, amb en Manel Olivella. Amb respecte, emoció, gratitud i estimació, ara … terços amunt!

 13. Una enorme pèrdua. Una gran persona que va èsser al costat dels membres de LA COLLA en tot moment….tan amb els exits i com amb els problemes de tot tipus, i personals, que hem patit al llarg de tots aquests anys. Gràcies per tot. Una abraçada a la seva famìlia. Dep.

 14. Un casteller icónic, però molt més que això també. Un pioner, un lluitador i un home d’una saviesa especial. Sabia connectar amb les seves paraules pausades -que sempre duien un pes motivat per anys d’experiència- i una coherència difícil de trobar.

  En Josep Sala era una d’aquelles persones de capacitat humana excepcional, humanitat que va aportar als castells, i segurament també la hi va rebre.
  Vaig tenir la immensa sort, que potser no mereixia, de treballar amb ell colze amb colze la meva tècnica, i la seva petja en la meva memòria és i serà sempre inesborrable. I com jo tants d’altres a qui en Josep va prestar la seva saviesa madura, i la seva serenitat contagiosa.

  Dins la ràbia que sempre fa parlar d’algú que ja ha marxat, deixo aquestes paraules per si a algú li permeten evocar algún racó d’en Josep, o si més no per recordar-lo jo mateix escrivint-les i rellegint-les.

  Ha estat una de les persones més inspiradores que he conegut a la meva vida.

  Descansi en pau,
  i castells!

 15. Conmocionat per la perdua tant sensible per el món casteller, estic segur que allá on estiguis serás feliç per la vida tant plena que has gaudit.
  Sempre et recordarem.

 16. La veu tranquil.la i sàbia, la parla entesa i experta, el consell adequat i encertat… Em va fer entrar a la tècnica durant el meu segon any a la Colla. Persona bona, personatge enorme, casteller immens. Molts records. Gràcies Sala pels teus consells, per la teva amabilitat i per tantes i tantes estones castelleres. Avui el Castell ha fet llenya. Que la terra et sigui lleu.

 17. Aquell 50è, el dia que la canalla va tenir el plaer de conèixer-te, regalant-te un mocador dissenyat i signat per ells, amb el lema 50 anys somiant. 50 anys fent de mestre, guía i exemple per a tots els castellers que han anat passant per la Colla. Veure’t així d’emocionat ens va donar una lliçó d’estima i amor per la colla i la gent que hi forma part. I que afortunats vam ser el 8 de març a Vilafranca gaudint amb tu un cop més dels castells, i que poc ho sabíem! Veure a la canalla actual saludant-te posa en valor la importància que tens en tots i cada un dels castells que hi ha a la colla.
  Aquests 50 anys porten el teu nom, ets i seràs la insígnia i l’emblema dels Castellers de Barcelona. Quina sort haver-te pogut gaudir tants anys!
  Gràcies per tant, valent💫

 18. No feia falta molta estona d’estar amb en Josep per percebre la seva immensa humanitat. Més enllà de les seves qualitats tècniques per fer i per portar castells, al món casteller hi trobarem a faltar la seva capacitat d’agermanar, de fer créixer, d’eixamplar… En un món casteller cada dia més competitiu, els valors que predicava en Josep, amb l’exemple, són molt necessaris. I si el món casteller és una representació de la nostra societat, ens cal seguir el seu exemple en tot moment.
  Josep, et trobarem a faltar, però mai t’oblidarem.
  Castellers, aixequem els pilars en el seu honor.
  Balti i familia, una abraçada ben forta.

 19. Josep Sala, bon casteller i millor persona. Sempre el recordaré reivindicatiu en temps més difícils, conciliador, dialogant i amable. Segurament el seu estil ha fet que els castellers de Barcelona siguem la colla que som.
  Em queda un bon record seu com a cap i ocupant la posició de terç en els castells de la primera etapa de la colla.

 20. Totes les bones paraules i elogis cap a la teva persona son pocs Josep,erem familia i et recordo des de molt petit quan el meu pare,cosí de la teva dona Marga,va decidir fer-se casteller de Barcelona per culpa teva.Eras un “boig “dels castells,un vilafranquí orgullós de les seves arrels,un orador birllant i per sobre de tot un home humil,humà i fidel a la seva gent.Per culpa teva si, i només per culpa teva soc casteller de Barcelona.Ara tens feina,doncs allà dalt t’esperan molts companys castellers que volen que siguis el seu cap de colla .
  Mai t’oblidaré Pep,la colla sempre serà teva.Visca els Castellers de Barcelona.

 21. Vas portar el fet casteller a Barcelona, zona castellera no tradicional i ens vas ensenyar a estimar, a gaudir i a sentir els castells. Gràcies.

  Bon viatge i castells!!!

 22. Hola Josep, ens has deixat.
  51 anys de Castellers de Barcelona gràcies a tu .
  Sempre has lluitat perquè la Colla tiri endavant , que en aquells principis , no ho teníem gents clar i ja veus on hem arribat amb l’esforç de totes les generacions de castellers .
  Gran mestre de tots amb l’exemple, gran Cap de Colla i sempre amb l’esperit casteller.
  Res Josep, ens veurem allà dalt i ja tens feina a fer castells, amb tots els companys que ens han precedit i els que vindrem tot seguit,
  Gràcies per ferme casteller .
  Josep, bon viatge.
  Et recordarem sempre.
  Pere Rovira. Casteller de Barcelona.

 23. sempre has tingut aquella sabiesa,tranquila, pausada , donan consells sense que els demanessim no se si eras mestre, pero sempre, sempre seras el nostre guia. Alla on siguis no deixis de fer castells . ORGULL VERMELL PIT I AMUNT.

 24. Estava lluny de l’èpica i a prop de la racionalitat.
  Em va fer veure en temps difícils que potser no podria fer els castells que voldria pero més important era com els feia que no pas quins feia.
  I ara, d’on treurem tanta saviesa?

 25. Per tal com es la vida, no vaig tenir el plaer de conèixer-te i poder parlar amb tu.
  Vull donar-te les gràcies, per haver fundat aquesta Colla de la em sento afortunat de pertànyer.
  Reposa en pau Company.

 26. Una gran perdua per la Colla i el món casteller, però em sento una persona afortunada per haver pogut compartit amb tu tantes xerrades.
  Lliçó de vida i davant la mort
  Gràcies

 27. Un dia molt trist pels Castellers de Barcelona, perdem un gran casteller i una gran persona. El meu còndol més sincer per la familia, per la seva pèrdua i per les circusntàncies en que s’ha produït . Descansi en pau.

 28. el mes sincer condol tan a la familia del Josep com a Castellers de Barcelona, una forta abraçada i tot els nostres anims desde Castellers de Rubí

  Descansi en pau

 29. Josep Sala, sempre et recordaré perquè tu Vilafranquí vas ser el primer casteller i fundador de la Colla de Barcelona que vaig conèixer, jo un vallenc a la ciutat de Barcelona però sempre fent costat al projecte de la Colla de Barcelona.
  Una forta abraçada i el Condol a la família.

 30. Josep,sempre romandràs en els nostres cors,les. nostres arrels i dins nostre Esperit…sempre ens has donat consells… sempre hi seràs present en el nostre pati d’assaig amb el l teu nom…recordat com a fundador de la colla…
  Sempre estaràs amb nosaltres
  Una gran abraçada

 31. Una gran persona amb una bonhomia sense límits, que es feia estimar, que va tenir el coratge de tirar endavant una colla castellera a Barcelona. Una tasca molt difícil en aquells moments, que ha deixat una gran petjada en el món casteller. Llavor d’altres colles de la ciutat.
  Amb tu també vaig ser casteller dels Castellers de Barcelona.
  Descansi en pau.
  Joan-Ramon Ivern i Pinazo. El Vendrell.

 32. Gràcies per tot Josep, sense cap dubte hauria d’haver-hi moltes més persones com tu, el món seria molt millor.
  Enorme casteller millor persona D.E.P.
  Sergi Renedo

 33. Fins l’últim dia va estar al nostre costat, fent sempre el millor per la Colla i amb la paraula encertada. Com he llegit avui a les xarxes, d’ell hem d’heredar el seu ferm compromís amb la Colla i amb la cultura popular. Com a referent que és per a tots i totes, el millor homenatge és seguir el seu camí entre tots, plegats. Moltes gràcies pels consells que em vas donar fins que vas poder, i pel recolzament que sempre has ofert a la colla i a tots els seus castellers. Et trobarem a faltar. Descansa en pau.

 34. Vas construir moltes coses: castells, Castellers de Barcelona, … sempre amb bonhomia, amb fermesa però amb el somriure a la cara. Nosaltres també volem recordar que també et vas implicar en la lluita per la democràcia, per un país més just i que durant uns anys ens vas ajudar a construir un barri millor per a la gent. Gràcies, els que et vam conèixer sempre et recordarem.

 35. Ens ha deixat Josep Sala, pare de @CdBCN, un casteller de pedra picada que va rebre tants joves quan aterràvem a la Colla sense saber-ne ni un borrall i ens va contagiar la passió pels castells. Sempre recordarem els teus ulls. DEP

 36. Poc a poc van marxant aquells qui, mestres o no, ens han marcat el camí. Nosaltres, emmetzinats per la il.lusió encomanadissa, hem seguit les seves passes. Haver-te conegut ha estat un regal per això t’acomiado amb un somriure…saluda tots els qui van marxar abans i pensa que allà on vagis se t’ha girat feina. Una abraçada ben forta a la familia.

 37. Faig arribar a la familia de la colla el nosttre anim per la perdua del mostré company…. con ell ha dit de un desconegut. Una forta abraçada familia Rosell

 38. Poques persones poden estar orgulloses d’haver generat una obra que ja porta més de 50 anys omplint d’emocions a moltes persones . No sempre es fàcil treballar amb equip i per l’equip, sense orgull. Gràcies mestre.

 39. Amics de la colla Castellers de Barcelona, castellers d’arreu, tinguem ben present la trajectòria d’en Josep Sala, tant pel seu tarannà alhora pausat, ferm i constant, com per la seva contribució decisiva a estendre la passió pels castells a la ciutat de Barcelona, des del seu bressol vilafranquí, i a obrir camí per als que vàrem venir després.

 40. El meu sentit condol a tota la família, una molt sentida pèrdua pel món casteller. En pau descansis.
  Que la Terra et sigui lleu

 41. El meu condol més sincer per la familia i els amics. Mai hi vaig parlar però si que et vaig veure, la darrera vegada a la Diada de la Dona, aquest 8 de març. Gràcies pels Castellers de Barcelona, una familia de la que jo també em formo part. Que la terra et sigui lleu company…..i que desde allà on siguis continuis gaudint dels castells!! D.E.P.

 42. Descansa amb pau Josep tot el meu condol a la meva colla els castellers de Barcelona i en el món casteller i naturalment a la familia
  Descansa en pau
  Olica

 43. En el seu comiat en Sala acaba amb un Déu n’hi do. Doncs això mateix, un Déu n’hi do molt gran com a persona, com a casteller i com a company. Sempre en el nostre record.

 44. No calia haver coincidit molts anys amb tu per poder apreciar la teva grandesa. Sempre aportant, mai imposant. Compartint la teva saviesa amb qui la volia aprofitar. Sempre se sortia millor després d’haver parlat amb tu.
  Sempre estaràs entre nosaltres perquè tot això que fem és gràcies a tu.
  Descansa en pau

 45. Josep, amic, amb el teu adéu, as deixat historia, as donat alè a la colla que vas crear i forjar amb el teu grat estil i caràcter. sempre per animar-nos. Quantes mercès et mereixes, moltes, si. Bon adéu allà on vagis, Descansa en pau.

 46. Un altre dels grans que ens ha deixat, en Josep Sala. D’aquells castellers fonamentals per entendre la represa i la millor època de la història dels castells.
  Els Minyons de Terrassa, particularment, també li devem molt i li restarem sempre agraits pel seu suport al principi d’aquesta meravellosa aventura.
  Al meu record les seves felicitacions nobles a peu de castell.
  Una abraçada als companys dels Castellers de Barcelona, amics i familiars.

 47. Sempre et recordaré com una persona afable, de paraules senzilles i assenyades. Pots estar orgullós d’un dels teus llegats. Vas iniciar l’aventura d’una nova Colla Castellera ,la primera fora de l’àrea tradicional- “Castellers de Barcelona” en uns moments que evidentment no eren gens fàcils.. Amb la tevai sabiesa sempre ens has aconsellat i ens has donat forces per seguir endavant. Tant de bo que el teu exemple ens serveixi per seguir vestint la camisa gaudint dels Castells, amb orgull i seny.

  Josep Planas

 48. Mestre Sala, moltes gràcies per tots els moments compartits a assaig comentant proves, i a plaça valorant castells. Però sobretot, moltes gràcies per plantar la llavor dels castells a Barcelona, per cuidar-nos i fer-nos crèixer.
  Tot i haver marxat, sempre seràs a la colla i al record de tots nosaltres. Una abraçada

 49. Tot i que el meu pas per la Colla de Castellers de Barcelona va ser només els anys 1970 i 1975 aquests tots els components que la formàvem els visquérem amb tanta intensitat i il·lusió que va es generar entre nosaltres una amistat tant gran que per molts anys que passin, i encara que molts ja no siguin entre nosaltres, sempre la portarem en els nostres cors. Al capdavant de tot plegat, en aquell temps, hi havia l’estimat i admirat amic i Cap de Colla Josep Sala i Mañé. Descansa en Pau.
  Àngel Rovira i Turdiu.

 50. Lluny queda la trobada que vàrem tenir a alguna plaça castellera on em vas dir que estàves muntant una colla castellera i que perquè no m’apuntava. Durant tots aquests anys hem tingut una molt bona relació, hem parlat de castells, de lo enrevessats que som les persones, de política,…. He après molt de tu. Tot un temps tenint-te a prop i gaudint de la teva manera de ser, de com veies els conflictes, amb quina cura i amabilitat tractaves a la gent!, com enfocaves els temes, una delícia. ..
  I a la vegada, tant ferm en les teves conviccions, sempre disposat a confrontar-les, disposat a discutir-les, però mantenint les teves i decidit en l’acció.
  Adèu Josep, em quedo tranquil, i crec que tots els que ens quedem aquí podem quedar tranquils, per la teva manera d’enfocar la vida i la mort. Només cal llegir el comiat que ens has fet arribar. Doncs això, Dèu n’hi dó.
  Gràcies per ser així. Gràcies per haver creat els Castellers de Barcelona, que vés per on, ja ha arribat als 50 anys. Gràcies per fer-la referent a tot el món casteller.
  Sempre et recordarem.

 51. Fa més de 50 anys, Josep Sala i jo teniem el mateix somni: que la ciutat de Barcelona tingués la seva pròpia colla de castellers. Contra tot
  pronòstic vam aconseguir fer-ho realitat.

  Vam ser molt afortunats perquè molt poques persones poden fer realitat els seus somnis.

  L’admirava per la seva qualitat humana, carisma, talent i capacitat de lideratge.

  Junts vam viure com els Castellers de Barcelona han anat creixent i assolit fites que mai havíem cregut que podriem superar.

  Compartir amb ell la diada de l’50è aniversari va ser una experiència inoblidable.

  He perdut un referent i un íntim amic a qui estimava com a un germà.

 52. Quina sort haver-te conegut. Gracies per la teva sabiesa, amabilitat, respecte i amor en tot el que feies..
  Alla on siguis, t’esperan tamble gran castellers. No os oblidare mai-

 53. Josep no te olviderem mai ni jo ni la meva familia sempre estaras en els nostres cors gran persona sempre disposast ajurdate i buscar solicions als problemas sense voler res a camvi,ami personalment en vas ajudar en dues costions ala meva vida i no olvidere mai una forta abraçada i mols petons ia on siguis que descansis en pau.

 54. Hi ha persones que no oblidaré mai. I entre elles estas tu Sala.
  Has estat sens dubte un gran exemple per a tots els que hem tingut la sort de coneixe’t.
  Descansis en pau company.
  I una forta abraçada familia.
  Pinki

 55. Quan vaig entrar a formar part dels Catellers de Barcelona a través d’en Manel Olivella, vaig conèixer en
  Josep, una persona oberta al diàleg, i afable. A partir de llavors, vaig entablir una amistat que ha perdurat
  fins ara. Em quedo amb aquest record d’un gran casteller i millor persona. El meu condol a la seva
  família i a tota la Colla. D.E.P. amic..

 56. Gràcies Josep per aquella trobada de l’any 1986 quan vas veure a un petit vailet enfilant-se en un parc i vas preguntar al meu pare si era jo el seu fill i que podia fer castells. I aquí seguim, gràcies a tu pel teu exemple de vida, d’honestedat. La flama que vas encendre continua flamejant tot i la delicada situació actual, i com ens vas ensenyar superarem els obstacles i adversitats per tornar a fer allò que tant ens agrada.
  Adéu mestre, professor, pare casteller. Moltes gràcies per tot i per sempre més! I com bé has dit en el teu comiat: Deu n’hi do!!
  Una abraçada ben gran a la família, en especial al “Balti”, als amics i a la famílai castellera.

 57. El món casteller i la cultura popular catalana ha perdut una gran home. Els Diables del Clot volem donar el nostre més sentit condol a tota la família i amics. Josep, seguirem fent pinya perquè el món casteller i la cultura popular mai s’aturin!

 58. Home savi, amb seny, amb una amabilitat i educació exquisita i respectat per tothom. Aixi és com et definiria. Ara ja no hi ets però has deixat la teva emprenta i el teu record, que ens acompanyara per sempre. Avui, diada de Sant Jordi, alla dalt, s’ esta celebrant una gran diada castellera. Hi participeu tots els companys que heu format part d’ aquesta gran familia castellera i qu’ heu marxat, molts massa d’ hora.
  El meu condol a la familia.

 59. T’en debem una Josep, perquè puguis tornar a dir Deu ni do! Les converses castelleres amb tu eren classes magistrals des de la senzillesa, l’amabilitat i el tracte exquisit que tenies amb tothom. La teva sola presència ja ens inspirava un munt fe coses. Et trobarem a faltar mestre.

 60. Gran casteller, gran referent i el millor mestre que vaig poder tenir i gaudir.
  Gràcies per tot el que ens has aportat com a persona i com a casteller.
  Una abraçada ben forta a la família i amics.

 61. A qui amb ba ensenyar a caminar per damunt de les pinyes,amb ba donar trempera seguretat i ba fer pujarme l’autoestima…..li ting q dir q ens retrobarem allà, ahon
  el cap desde el peu del castell i tot mirant el pont de d’alt mirem cap el cel per que cada cop q miri allà dalt, estaré bamb tu Sala.
  Fins aviat.

 62. A reveure Josep. Un referent en l’extensió dels castells, des d’unes poques comarques del sud al conjunt del país. Ens vam conèixer fa quasi 50 anys quan la teva colla, encara novella , va apadrinar la presentació dels Bordegassos de Vilanova. Des d’aleshores ens hem anat veient i trobant i, sempre, reconeixent en tu aquell mestre casteller, afable i tranquil, que seguia estimant els castellers vilanovins i sempre estava disposat a compartir saviesa, quan et trucavem perquè ens expliquessis a la tele, a la ràdio o als diaris aquella “bogeria” d’haver portat els castells a Barcelona i des d’aquí a tot Catalunya.
  Deu n’hi do !

 63. El meu condol més sincer per la familia i els amics. Encara ens agrada pensar en l’època (1991?) en què els castellers van visitar Wolfenbüttel.

  Una abraçada als companys dels Castellers de Barcelona i familiars des d’Alemanya!

 64. El teu record de la persona menuda, que observava calladament la feina de la colla i que de cop i volta, sense esperar-nos-ho sabia dir de manera discreta el comentari just sempre pensant en la colla i en els seus membres.

  Gràcies. Moltes gràcies per tot el teu llegat

 65. A l’assaig, baixar d’un castell i que el Sala se t’acostés era garantia de que venia amb un bon consell. La seva mirada de mestre, paraules amables i sàvies, el parlar dolç, saber escoltar. El següent castell sempre era millor.
  Sempre en el record.
  Una abraçada gran a en Balti i família.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Search