11707599 939432142787009 6053394015791970556 N

La nostra plaça a Vilafranca

Avui havia de ser, de nou, una nit màgica. Seríem a la plaça del Vall del Castell, després d’una gran diada, tots amb bigotis estrafolaris, preparats i preparades pel sopar i la festa. Avui hauríem d’haver estat a la diada de Màrtirs Street de Vilafranca. Però no ha estat així: ni banderoles, ni posta de sol, ni cercavila, ni festa. Avui un concurs de bigotis amb votacions per Instagram i una xerrada online han estat la nostra diada.

A la xerrada hi han participat Aina Mallol i Gerard Ametllé, dels Xicots de Vilafranca; Cinta Lleixà i Enric Ribes, dels Castellers de Barcelona, i Joan Tarrada, membre de l’Associació d’Amics de la Pl. del Vall dels Castells. Durant l’hora de conversa, moderada per Jordi Planas, s’ha repassat la història de la diada i els motius pels quals és tan especial per a les dues colles.

Joan Tarrada ha explicat com els orígens de la festa es remunten als anys 1964 o 1965, quan un veí del carrer va veure que a Barcelona se celebraven les festes de Tuset Street i va proposar importar-ne la idea. Als inicis de la festa, encara no hi havia castells però a finals dels anys 60 i principis dels 70 els Castellers de Vilafranca hi feien algun assaig al carrer.

“Es va convertir en una actuació referent, gent d’arreu venia a veure la diada”

Després d’uns anys aturada, la Festa es va reprendre l’any 1974. “Després, l’any 1976 ja hi va haver la primera actuació dels Castellers de Barcelona, que van venir de la mà d’en Josep Sala Mañé”.  El 7 d’agost, Màrtirs Street veia la seva primera diada castellera amb els vermells i els Castellers de Vilafranca.

Màrtirs és una diada molt important per a la nostra colla: l’any 1979 vam descarregar-hi el primer 3 de 7 per sota i el primer 4 de 8 l’any 1982. Enric Ribes, Casteller de Barcelona, ja era a la colla en aquella època: “tenia 12 anys quan vam començar a anar-hi, i 15 l’any 1979, quan vaig anar de vent al 3 de 7 per sota”. Ha recordat com la diada, llavors, començava a les 22.00 h, totalment de nit. També la importància que tenia: “Es va convertir en una actuació referent, gent d’arreu venia a veure la diada”.

Primer 4 de 8 descarregat dels Castellers de Barcelona

L’any 1984, els Xicots de Vilafranca van començar a participar a la festa. Aina Mallol, ex cap de colla dels vilafranquins ha explicat: “per nosaltres participar-hi és fonamental, ens costa molt consolidar un calendari amb actuacions importants tenint una colla gegant al costat. Per nosaltres  és molt important”.

“Màrtirs és la primera etapa del Tourmalet dels Xicots”

Gerard Ametllé, actual cap de colla dels Xicots ha destacat la importància de la diada per encarar la recta final de cara a Sant Fèlix: “és l’arrencada d’un agost molt atapeït i volem arribar al màxim a finals d’agost. Com diu l’Aina, Màrtirs és la primera etapa del Tourmalet dels Xicots”.

A mitjans dels 80, Màrtirs es va convertir en una diada de referència amb cartells molt ambiciosos. El 1985 i el 1987, a més de Xicots i Castellers de Barcelona, hi van actuar els Castellers de Vilafranca i les dues colles de Valls. El 1987, de fet, els verds van provar-hi el seu primer 3 de 9 amb folre.

Màrtirs Street 2015. Roberta Esteves.

L’any 1991, la festa es va aturar perquè “cada cop vivia menys gent al carrer, ara mateix som 7 famílies, n’havíem estat  50. La gent gran no tenia temps i els joves no se’n volien encarregar”, ha explicat Tarrada. Finalment 4 famílies van decidir tornar a posar-se al capdavant de Màrtirs Street amb l’ajuda dels Xicots de Vilafranca.

“Sempre ha estat plaça dels Castellers de Barcelona, i des de sempre s’ha intentat que hi fossin”

L’any 2008 es reprenia la festa amb Castellers de Vilafranca i Xiquets de Reus. Al 2009 van tornar els Xicots i el 2010 ho vam fer els Castellers de Barcelona: “Sempre ha estat plaça dels Castellers de Barcelona, i des de sempre s’ha intentat que hi fossin”, ha explicat el veí del carrer. “Hem vist emoció i llàgrimes a la plaça. És una plaça diferent on es ve a gaudir”, ha afegit.

Cinta Lleixà, dels Castellers de Barcelona, ha recordat que el 2012 Màrtirs va ser, novament, un punt d’inflexió en la història de la colla: “aquell dia el recordarem tota la vida. Teníem el 5 de 8 a punt i només el podíem portar a Màrtirs. Teníem por de perdre’l en tornar de vacances”. Aquell 5 de 8 es va descarregar. “Sembla que sigui màgia”, ha comentat. Enric Ribes, ha anat més enllà: “aquesta màgia existeix des que aquell 4 de 8 de 1982 es va descarregar”.

“Els que hem apostat per l’actuació a Vilafranca, l’hem valorat i ens l’hem estimat més que anar-nos-en a la costa a actuar, hem estat els Xicots”

Enric Ribes ha lamentat que actualment la diada hagi perdut públic en coincidir amb la diada de Festa Major de Vilanova i la Geltrú. “M’agradava més abans, m’hi falta una tercera colla”, ha afegit. Aina Mallol ha diferit d’Enric Ribes i ha defensat el format dels últims anys: “Camises vermelles i el nostre petit univers. Respecte Vilanova, els que hem apostat per l’actuació a Vilafranca, l’hem valorat i ens l’hem estimat més que anar-nos-en a la costa a actuar, hem estat els Xicots.”

En el que sí que han estat d’acord els cinc participants és en com d’especial és la diada de Màrtirs Street. Però, què la fa tant especial? “La seva història, és màgica, i els primers anys, era com anar a casa. A la colla teníem molts vilafranquins”, ha explicat Enric Ribes.

“Té una essència que no es troba en altres llocs, només en aquell indret del món, en aquell moment”

“Sens dubte són els veïns i aquesta màgia amb Xicots i Castellers de Barcelona. I amb la canalla menjant la xocolata”, ha defensat Tarrada. Cinta Lleixà ha remarcat la importància del vincle que es crea entre les dues colles, de la mateixa manera que ho ha fet també el cap de colla dels Xicots: “Aquesta germanor és un dels encants de la diada. Sempre tens la seva ajuda i hi pots confiar”.

Aina Mallol ha conclòs: “Per mi, el resum és màgia. Aquell carrer és especial. Convertir un carrer, en una plaça i en una festa, això també té una essència que no es troba en altres llocs, només en aquell indret del món, en aquell moment”.

Torna a veure la xerrada completa

Search