Els Castellers de Barcelona vam ser fundats a Barcelona l’any 1.969 per un grup d’aficionats provinents de les terres de Catalunya on aquesta tradició estava més arrelada, i amb el seu esforç i il·lusió van aconseguir convertir una nova colla en el que ara és: un referent dins la cultura popular catalana d’arrel tradicional. Amb la nostra camisa vermella sempre estem disposats a realitzar les nostres construccions amb una barreja de força, equilibri, valor i seny.

La nostra entitat és la quarta colla castellera més antiga amb continuïtat ininterrompuda des de la seva fundació per darrera dels Nens del Vendrell, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca, les dates fundacionals -oficials- de les quals són 1926, 1946 i 1948, respectivament. Sense continuïtat, la Colla Joves Xiquets de Valls, es va fundar al 1813 i va refundar-se el 1971 i els Minyons de l’Arborç fundats al 1958 i refundats al 2002 de les que existeixen actualment.

La ciutat de Barcelona havia tingut prèviament altres experiències castelleres, però durant molts anys la presència del fet casteller no va anar més enllà d’alguna experiència esporàdica, gairebé anecdòtica en algunes ocasions. I només a partir de l’aparició dels Castellers de Barcelona, un 8 de juny de 1969 (pilar de 4 a la inauguració al peu al monument als castells al Vendrell), es va poder parlar d’una colla castellera estable a la capital de Catalunya. Els inicis no van ser fàcils, però la tenacitat dels seus components va fer que, de mica en mica però amb fermesa, la Colla Castellers de Barcelona comencés a fer camí.

Castells de 6 pisos precedeixen, amb el pas del temps, nous castells cada cop més importants: 4 de 7 amb l’agulla, 3 de 7 aixecat per sota o 2 de 7. Després de diversos intents, l’any 1981 es carrega el primer “carro gros” -el 4 de 8- a la plaça de Sant Jaume de Barcelona durant les Festes de la Mercè. Aquest castell s’aconseguí descarregar l’any següent, amb la qual cosa, i tot carregant un pilar de 6, els Castellers de Barcelona comencen a tenir un peu entre les anomenades “colles de vuit”.

Durant els anys 90, la Colla participa a l’EXPO de Sevilla i en les cerimònies d’inauguració dels Jocs Olímpics i els Jocs Paralímpics de Barcelona, i no és fins l’any 1994 (any del nostre XXVè Aniversari) que es descarrega el 3 de 8. L’any 1995, suposà un avenç insòlit, ja que es van aconseguir els primers castells folrats (el primer 2 de 8 amb folre carregat arriba al juliol, a la Plaça Rius i Taulet de Barcelona) i es van carregar al novembre els dos primers 5 de 8 (castell situat entre els “mítics” per la seva dificultat tècnica): a Cornellà i a Terrassa. A finals dels anys 90, la Colla arriba als castells de 9 pisos: mentre el 1996 i 1997 es van consolidant el 2 de 8 amb folre i el 3 de 8, el 22 de novembre del 1998 es carrega el mític 4 de 9 amb folre, entrant a formar part del selecte grup de “colles de nou”. Aquest castell es descarrega el 1999, mentre al 2000 es carrega el 3 de 9 amb folre, descarregat l’any següent. A partir d’aquesta data, la Colla es troba còmoda en el nivell dels vuit pisos (el 2003 es descarrega el 5 de 8), sovintejant aquests castells de nou fins el 2005 (3 de 9 amb folre) o al 2007 (4 de 9 amb folre carregat a Terrassa).

Al 2008, destaca l’aposta per la feina amb el pilar, que dóna els seus fruits: aquell any es descarrega el pilar de 6 a Molins de Rei i es carrega el 4 de 8 amb agulla, descarregat l’any següent, juntament amb el pilar de 7 amb folre. Després arriba una feina de consolidació que permet atacar darrerament els castells grans de la gamma de vuit: així, sorprèn gratament el 5 de 8 descarregat a la diada de Màrtirs Street a Vilafranca del Penedès l’agost del 2012, nou anys després de l’anterior (2003): certament, aquesta diada esdevé un punt d’inflexió que portaria a la recuperació dels castells de 9 a final de temporada i obriria el pas a un any històric, el 2013. D’aquest 2013, concretament del 10 de novembre, a la Festa Major del Clot-Camp de l’Arpa, és la primera ‘tripleta màgica’: la Colla descarrega el 5 de 8, el 3 de 9 amb folre i el 4 de 9 amb folre, combinació que fins al moment només 8 altres colles havien aconseguit. També esmentarem que el mateix any, però al juliol, la Colla intervé en la cerimònia d’inauguració dels Campionats Mundials de Natació Barcelona 2013, fent un 4 de 7 net aquàtic, dins de la piscina instal·lada al Palau de Sant Jordi.

Al llarg de la nostra història, els Castellers de Barcelona hem actuat a gairebé tots els indrets de Catalunya i també fora del Principat, com ara a París, Estrasburg, Besiers, Montpeller, Foix, Val-d’Isère, Liévin, Marsella, Carcassona, Sète, Berlín, Frankfurt del Main, Hannover, Essen, Nuremberg, Copenhaguen, Donòstia, Madrid, Mota del Cuervo, Altea, Pamplona, Sevilla, Zurich o Anvers.

La nostra història està escrita pels nostres castellers -en tots els sentits- gràcies a ells us la podem explicar a tots vosaltres

1969-1979

1980-1989

1990-1999

2000-2009

Creu Sant Jordi

Patrimoni de la Humanitat

Medalla d’Honor de la Ciutat de Barcelona

Search