President I Acotxador Encenent La Flama. Fotografia: Christian Muñoz
President i acotxador encenent la flama. Fotografia: Christian Muñoz

Flama del Canigó

Un any més, amb l’arribada de la Revetlla de Sant Joan, la Sagrada Flama del Canigó es renova i baixa per la faldilla de la muntanya sagrada per arribar a totes les ciutats i localitats del nostre país.

I com cada any en un acte organitzat per Omnium Cultural, els Castellers de Barcelona som presents, en aquest cas representants pel nostre president en Rafa Caballero, i una important representació de la nostra gent que no s’ha volgut perdre aquest emotiu acte a la Plaça de Sant Jaume, on també ens hem trobat amb els Gegants de Barcelona, i per descomptat amb l’àliga de la ciutat, que ha embadalit als presents amb el seu ball centenari. L’acte també ha comptat amb la representació de diverses entitats i associacions de barris de la ciutat.

Tot l’acte ha estat amenitzat per l’Orquestrina de Sant Joan i dirigit per la gran periodista i amiga dels castells, l’Elisabet Carnicé.

La Flama ha entrat a Plaça a les 19.00 hores tocades acompanyada per un grup d’atletes de Club Atlètic de Sant Just Desvern que han encès el peveter situat al mig de la Plaça, on l’esperaven entre d’altres el tercer tinent d’Alcalde de la ciutat, Jaume Asens i el President de l’entitat organitzadora Òmnium Cultural, D. Jordi Cuixart.

Aquell moment s’ha aprofitat per fer el simbòlic pilar de rebuda de la flama que ha estat composat per l’Helena Tarrats, la Cinta Lleixà i un bufegant Gerard Garcia.

S’ha procedit a la lectura del Manifest, l’autor del qual és l’escriptor ebrenc Andreu Carranza, per a posteriorment donar inici a l’entrada de totes les entitats i associacions per recollir la flama i portar-la a les diferents barriades de la ciutat.

La recollida de la Flama per part de la Colla ha estat efectuada pel Rafa Caballero i pel Gerard Garcia, acotxador de la colla.

Amb posterioritat quasi a les 20.00 hores hem iniciat els relleus que havien de portar la Flamafins a casa nostra, al local del Carrer Bilbao.

El primer relleu ha estat efectuat per la Irene Mañané i des d’aquí per tota una munió de companys i companyes de la colla, l’Ian Borrell, la Cinta Lleixà, el Xordi Guirado, la Laura Ramí, l’Eli de Ferrer, i un llarg etcètera,… on petits i grans han pogut gaudir d’aquest acte tan

simbòlic com històric pels carrers de la ciutat plens de gent que ens han animat en tot el recorregut, sortint pel carrer Ferran i tombant a la dreta per agafar les Rambles fins a Plaça Catalunya, carrer de Fontanella fins a Plaça Urquinaona, girant a l’esquerra per iniciar la pujada per carrer de Roger de Llúria fins Consell de Cent i des d’allà recórrer tot el carrer fins arribar a la cruïlla amb Meridiana, on hem estat rebuts per representants de l’AAVV del Barri del Clot i on hem fet un nou pilar com mana la tradició, composat aquesta vegada per l’Aaron Borrell, l’Helena Tarrats i la Laia Garcia.

L’últim trajecte fins al local s’ha efectuat entre la Meridiana fins al Carrer Aragó i després fins al carrer de Bilbao on s’ha realitzat l’esprint final fins a la porta del local on al voltant de les 21.15 hores una gentada encapçalada per la nostra Cap de Colla, la Mery Mañané ens esperava.

Allà s’ha efectuat l’últim tradicional pilar, a càrrec del David Tarrats, l’Irene Mañané i l’Emma Àlvarez.

Com mana la tradició, tocades les 22.00 hores i després d’una nova lectura del Manifest a càrrec de la Teresa Poblet, mare de la Cris “Doc”, s’ha procedit a l’encesa de la foguera a mans dels nostres estimats amics l’Oriolet Martín i el Germán Hernández, una encesa sense incidents que ha obert la nit del foc a casa nostre, on el centre de la festa ha estat viscut als Jardins del Clot de la Mel i amenitzats per Northem Clot i DJ Samy

Lletra del Manifest

LA FLAMA

Quatre rius del Pirineu baixen furients,

carregats d’aigua encesa del Canigó.

Corriols, afraus, gorges i torrents,

escampen les brases per la nació.

Ardents afluents arriben a l’Ebre,

on cada solstici està esperant

la barca que porta les quatre torxes,

de Fraga, Maó, Salses i Guardamar.

Al mig de les fites d’aquesta terra,

encendrem les fogueres de Sant Joan.

Desperten fades del riu i la serra,

que aviven els cors de tots els catalans:

 

«Espurnes de la nit, danseu fins l’alba,

el sol de llibertat és vostra flama!»

Andreu Carranza

 

Fotos de Christian Muñoz

Fotos de la Galeria dels Castellers de Barcelona

Search