DCn400uXoAE7cmy

Flama del Canigó i foguera de Sant Joan

Els Castellers de Barcelona, un cop més, participaran als actes de recollida de la Flama del Canigó i l’encesa de la foguera de Sant Joan.

Com ja ve sent tradicional des de 2012, els Castellers de Barcelona, fidels a la potenciació de la cultura tradicional i popular, realitzaran una foguera de Sant Joan a la cruïlla dels carrers Concili de Trento i Lope de Vega (a 100 metres del local social).

Al llarg dels dies precedents diferents membres de la Colla han anat preparant l’esdeveniment; així la canalla ha fet un branquilló que ha estat pujat al cim del Canigó i serà cremat aquesta nit, dia 22, en el que es denomina regeneració de la Flama del Canigó i que el mateix dia 23 serà traslladada al Parlament de Catalunya (12.00 h), on serà rebuda per la Presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i posteriorment entrarà a l’Ajuntament de Barcelona (13.30 h), on serà rebuda oficialment pel Consistori en un acte d’homenatge pel seu 50è aniversari de l’arribada a la ciutat de Barcelona.

A la tarda, a partir de les 17.00 h, la nostra canalla oferirà un taller de castells als nens de la ciutat que tinguin inquietuds castelleres i als quals al final del taller se’ls donarà una foto. Sobre les 18.30 h, Ernest Costa, que ja va entrar la Flama a l’Ajuntament al 1967, escortat per la canalla dels diferents equips de foc, encendrà el bressol situat al mig de la plaça de Sant Jaume i on els més de 20 equips de foc representants de diferents entitats de la ciutat encendran les seves torxes. Com a representant de la Colla, l’encarregat d’encendre la torxa serà en Josep Lluís Lleixà, veterà casteller i persona molt vinculada a la cultura popular i tradicional.

Tradicionalment, els Castellers de Barcelona, juntament amb AE Pau Casals de la Sagrera, la Satànica de Sant Andreu, Associació de Veïns ‘Vern’, Torxa del Guinardó, Òmnium Nou Barris i Agrupament Scout Estrella del Sud, portem el foc corrent pels carrers i el lliurem a l’Orfeó Martinenc i als Diables del Clot, per tal que encenguin la seva foguera. Enguany s’ha afegit l’associació de veïns de la Verneda “Vern”, que per primer cop faran foguera. En total la comitiva representa a 6 barris de la banda nordest de la ciutat.

A les 21.59 h, un membre de la Colla llegirà el manifest, que enguany ha estat escrit per l’activista de la Flama del Canigó Toni Ayala, procedint posteriorment a l’encesa de la foguera dels Castellers de Barcelona.

Paral.lelament a la foguera al Parc del Clot de la Mel, situat entre els carrers Concili de Trento, Lope de Vega i Andrade, es celebrarà la revetlla de la Colla, que s’iniciarà a les 23.00 h amb DJ’S i Discomovil Elegance Show.

 

Missatge de la Flama del Canigó 2017

Del Canigó són els fallaires, dones i homes que mereixen el nostre reconeixement, que pugen al cim del nostre Sinaí per omplir el sarró de l’esperit de resistència de Josep de la Trinxeria i per baixar-nos aquesta flama que encén les fogueres i ens il·lumina el cor. I alhora amb la col·laboració dels diferents equips de foc que es distribueixen per les diverses rutes que travessen el país portant la flama als carrers i places de pobles i ciutats, per encendre les fogueres de la nit de la llibertat, en les quals cremarem tot allò que no serveix per a res, també les lleis que ens neguen el dret a ser i estar.

Quan la foguera sigui ben alta donarem les gràcies als iniciadors d’aquesta tradició, sense oblidar aquells que per raons diverses no ens poden acompanyar al voltant de la foguera mentre nosaltres, amb un gotet de malvasia i un tros de coca de Sant Joan, parlem, riem, estimem i planifiquem el futur, amb la il·lusió d’estrenar un estat nou i nostre. Fem nostres les paraules de Vicent Andrés Estelles: “Allò que val és la consciència de saber que no s’és res, si no s’és poble”.

Incorporem a l’imaginari col·lectiu els límits territorials dels nostres parlars catalans, agermanem-nos aferrissadament en defensa de la nostra identitat, i tinguem una esperança “infinita”, com deia Pere Quart, alegre, combativa i culta, en guanyar la batalla. No deixem que ningú s’atreveixi a apagar-nos les fogueres, aquestes fogueres que fan aflorar els sentiments més nobles dels nostres estimats Països Catalans.

Un record fraternal als amics provençals, que també encenen les fogueres amb la flama del Canigó tot recordant els lligams històrics i culturals de les nacions de Provença i Catalunya.

Lluitem amb força contra la complaença fins tenir la feina feta i ben endreçada. Recordem les paraules de la Muriel Casals: “Nosaltres som el somni”. I, amb coratge, el convertirem en realitat.

Toni Ayala

Search