Castellers De Barcelona. Fotografia: Roberta Esteves
Castellers de Barcelona. Fotografia: Roberta Esteves

Festa Major del Clot – Camp de l’Arpa

Com ja és habitual, la Diada de Festa Major del Clot-Camp de l’Arpa començava amb les tradicionals matinades, on un grup ben nodrit de castellers de la colla vermella acompanyaven als grallers i timbalers dels Castellers de Barcelona a ‘despertar’ al barri i començar a gaudir de la diada castellera. A les 8.00 h del matí sortien des de la plaça Valentí Almirall a recòrrer els carrers del barri, realitzant fins a vuit pilars de 4 en diferents parades, fent ensumar la magnífica diada que els esperava a la plaça de la seu del Districte de Sant Martí

Certament, la plaça Valentí Almirall s’ha confirmat com un escenari idoni per viure els castells de 9 dels Castellers de Barcelona. A només uns quants carrers del local d’assaig, els vermells han fet la seva millor diada de l’any i han ampliat la ratxa de castells de 9 descarregats: ja són 9 en el tram final de temporada. Per fer-ho, han recuperat el 4 de 9 amb folre, que no provaven des del Concurs de Castells de Tarragona.

La colla local volia obrir plaça amb el 3 de 9 amb folre , però ha costat trobar-li la mida. Un peu desmuntat i un intent desmuntat han obligat als vermells a deixar passar torn. Els Castellers de Barcelona, mentalitzats que actuaven a casa, l’han provat de nou i l’han descarregat amb solvència, treballant-lo amb seguretat.

Els vermells no han tingut tants problemes amb el 4 de 9 amb folre a segona ronda. El castell ha pujat àgil, amb bona mida i amb fermesa, i no hi ha hagut grans dificultats en la descarregada. Per arrodonir les rondes de castells, els Castellers de Barcelona han reafirmat el seu idil·li amb el 4 de 8 amb l’agulla i l’han descarregat per sisè cop consecutiu aquesta temporada.

A la ronda de pilars, la colla barcelonina s’ha proposat tornar a completar el pilar de 7 amb folre, després de descarregar-lo a Santpedor i que es quedés en carregat a Vilafranca del Penedès. L’espadat ha pujat bé però de sobte s’ha girat, no s’ha pogut recuperar de cap manera i just l’han pogut carregar. La caiguda no ha impedit celebrar com cal l’última diada de la temporada com a amfitrions amb 10 pilars de 4 i un pilar de 4 al balcó de la seu del districte de Sant Martí.

“Sortim amb una sensació una mica agredolça per la caiguda del pilar de 7, perquè és un castell que treballem molt a assaig i ens funciona bé. Haurem de mirar bé els vídeos, no sé exactament què ens passa que no ens acaba de sortir”, ha apuntat la cap de colla Mery Mañané. Tot i així,  s’ha mostrat satisfeta pels tres castells descarregats a la diada de la Festa Major del Clot i ha destacat els 11 castells de 9 descarregats en total aquesta temporada.

“Penso que hem crescut molt com a colla , tant a nivell d’actitud i concentració, com de gruix. En aquest final de temporada estem notant molt que som més gent de la que érem abans. Crec que de cara a l’any que ve ho tenim tot de cara per poder pujar una mica més”, ha valorat la cap de colla dels vermells.

D’altra banda, els Castellers de Sabadell han vingut al Clot amb un programa de màxims i s’han enfrontat al 3 de 9 amb folre a primera ronda. L’han hagut de treballar de valent des de l’inici, però se n’han sortit i l’han descarregat per primer cop aquesta temporada. Un altre castell que teníem pendent de descarregar aquest any era el 2 de 8 amb folre. La torre ha començat a tremolar perillosament quan l’enxaneta estava a punt de coronar el castell, però els saballuts han sabut dominar-la i també l’han completat. El 5 de 8 i tres pilars de 5 descarregats han servit per tancar la diada dels Castellers de Sabadell.

En canvi, els Castellers de la Vila de Gràcia han assegurat el tir per preparar amb garanties la seva diada de diumenge vinent, on també actuaran els Castellers de Barcelona per acabar la temporada. A la plaça Valentí Almirall els de la camisa blava han fet el 5 de 8 a primera ronda, abans del 2 de 8 amb folre a la segona i han acabat les rondes de castells amb un 4 de 8, tots tres descarregats sense dificultats. Han finalitzat la diada de Festa Major del Clot amb un vano de 5.

 

FOTOGRAFIES

Galeria de les Matinades de la Festa Major del Clot – Camp de l’Arpa dels Castellers de Barcelona (Toni Mañané i Eduard París)

Galería de les Matinades de la Festa Major del Clot – Camp de l’Arpa del Christian Muñoz

Galeria de la Festa Major del Clot de Castellers de Barcelona (Roberta Esteves, Natàlia Mocholí, Eduard París i Lali Torra)

Galeria de la Festa Major del Clot – Camp de l’Arpa de la Roberta Esteves

Galeria de la Festa Major del Clot – Camp de l’Arpa de la Natàlia Mocholí

Galeria de la Festa Major del Clot – Camp de l’Arpa del Marc Serarols 

Galeria de la Festa Major del Clot – Camp de l’Arpa de la Marta Menéndez

Galeria de la Festa Major del Clot – Camp de l’Arpa del Christian Muñoz

 

VÍDEOS

Canal oficial dels Castellers de Barcelona

Vídeo de les matinades de la Festa Major del Clot – Camp de l’Arpa

Vídeo del 3 de 9 amb folre dels Castellers de Barcelona

Vídeo del 4 de 9 amb folre dels Castellers de Barcelona

Vídeo del 4 de 8 amb agulla dels Castellers de Barcelona

Vídeo del pilar de 7 amb folre carregat dels Castellers de Barcelona

Vídeo dels 10 pilars de 4 i el pilar de 4 al balcó dels Castellers de Barcelona

Vídeo resum de la Diada (Francesc Borràs)

 

CRÒNIQUES

Visió personal de la Diada – Blog “El fet casteller vist pel Tete”

BTVCastells : http://www.btv.cat/alacarta/btv-castells/47575/ (inclou vídeo)

Xip TV : http://www.xiptv.cat/dosos-amunt/capitol/festa-major-del-clot-barcelona-1 (inclou vídeo)

Catalunya ràdio : http://www.ccma.cat/catradio/alacarta/3-rondes/3-rondes-granollers-i-el-clot/audio/940315/ (inclou àudio)

Diari Casteller.cat : http://delcamp.cat/diaricasteller/noticia/2058/tripleta-de-consolidacio-per-als-castellers-de-barcelona

Revista Castells : http://revistacastells.cat/2016/11/els-minyons-emmanillen-granollers/

Search