Favicon Castellers De Barcelona 144

Comunicat sobre el pilar al balcó de Santa Eulàlia

Barcelona, 11 de febrer de 2018.

Els Castellers de Barcelona volem expressar la nostra sorpresa i rebuig al tractament que els mitjans han donat al despenjament de la nostra enxaneta, al pilar de 5 al balcó amb què tancàvem la diada de Santa Eulàlia. L’enxaneta ha estat atesa per l’assistència sanitària a plaça i només ha necessitat una mica de gel per una lleu contusió. Així ho hem explicat al regidor del Partit Popular Alberto Fernández Díaz a plaça. Cinc minuts després ja corria dins l’Ajuntament amb la resta de la canalla.

L’incident ha passat quan acabava l’actuació, que tancàvem amb el pilar de 5 al balcó. L’enxaneta i l’aixecador havien de ser estirats des del balcó amb una faixa, però l’enxaneta ha relliscat i ha caigut sobre la pinya, que ha amortit el cop.

La pinya amorteix fins un 60% de l’energia de l’impacte, com ha demostrat en els seus estudis la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, de la qual formem part. Conscients precisament de l’espectacularitat de les caigudes, la Coordinadora treballa des de fa anys en estudis que mesuren el risc dels castells i el minimitzen. Així mateix, per exemple, el 2006 es va començar a utilitzar el casc per la canalla. La feina feta en prevenció de lesions al món casteller és pública i la podeu trobar a la web de la Coordinadora.

Precisament per aquest motiu ens sorprèn el tractament dels mitjans. Primer, perquè ningú no s’ha posat en contacte amb nosaltres per preguntar per l’estat de l’enxaneta ni per contrastar i aprofundir la informació que s’ha publicat. Segon, perquè s’ha tractat la notícia des d’una vessant sensacionalista aprofitant l’espectacularitat de les imatges, i en cap cas creiem que hagin perseguit una finalitat informativa. Per posar un exemple, la pinya, que apareix com a “miraculosa” als mitjans, és una part imprescindible dels castells, com ja hem exposat.

Volem posar èmfasi en el paper que juguen tant mitjans com polítics en la difusió de la cultura popular. Com a totes les colles castelleres, a la nostra, hi participem molta gent que, sense ànim de lucre, dediquem molt de temps i esforç, desinteressadament, en fer créixer el món casteller. La publicació de notícies sense contrastar, en la recerca de l’espectacularitat i els clics, desprestigia la nostra activitat i la de les més de cent colles que hi ha arreu de Catalunya. Ens fa més difícil la tasca de difusió de la cultura catalana, però també la resta de tasques socials i d’integració que desenvolupem.

Convidem a qualsevol persona o mitjà que estigui interessat a conèixer més a fons la nostra tasca i les nostres mesures de seguretat a posar-se en contacte amb nosaltres.

This Post Has One Comment

Comments are closed.

Search