Fitxer 000

Cloenda del XIXè Congrés Mundial de carilló

Dins del marc del XIXè Congrés Mundial de carilló, celebrat a Barcelona entre els dies 1 i 5 de juliol, els Castellers de Barcelona hem participat en la cloenda del mateix celebrat al Pla de la Catedral de Barcelona.

Al llarg de tota la setmana diferents llocs de la ciutat han estat protagonistes de la música de carilló. L’organització ha volgut fer l’acte de cloenda al Pla de la Catedral barcelonina on han instal·lat dos dels carillons mòbils més grans d’Europa, el de Dounai (França) amb 53 campanes i un pes total de 4.045 Kg. i el “lusitanus” de Portugal amb 63 campanes  i un pes total de 6.857,8 kg.

Aquests acompanyats de la cobla Sant Jordi han interpretat diferents peces musicals acompanyades de les actuacions dels gegants històrics del Pi, Sant Roc, Santa Maria del Mar i Sant Jaume Apòstol, els bastoners de l’esbart Català de Dansaires i la Colla sardanista Mare Nostrum.

El plat fort del concert era l’estrena mundial de la peça “The Strange Case of the Magic Carrillon-The Legend of the Emporion Epic Bells” per a carriló cobla i percussió composta per Max Timon, sota l’encàrrec de la Confraria de campaners i carrillonistes de Catalunya amb motiu del XIXè Congrés Mundial de carriló de Barcelona.

Segons  el compositor l’obra es basa en la llegenda, segons la qual “en el port grec de la Palalàpolis d’Emporion, on actualment es troba Sant Martí d’Empúries, Artemis, dama de les feres i deessa de la natura salvatge i de la lluna, va forjar unes campanes màgiques amb l’acer de les seves fletxes per mantenir l’Home allunyat del seu món verge. Cada dos mil anys, aquelles campanes cobren vida pròpia per crear un gran instrument que emula aquelles melodies per seguir preservant la virginitat de la lluna, la natura i les feres salvatges de la destrucció de l’Home”.

Durant la interpretació de la cobla i els carillonistes, lentament es va formar la pinya d’un 3 de 7 i amb sigil el tronc es va enlairant fins arribar l’anxaneta a fer l’aleta en el moment en que la percussió entra amb  força a la peça musical acompanyada pels aplaudiments dels congressistes en veure fer l’aleta lentament el castell es va descarregant per acabar tots els castellers entre la Cobla i els carillons.

Un cop més els Castellers de Barcelona hem estat representant a la Ciutat en els grans esdeveniments culturals de la Ciutat Comtal.

 

FOTOGRAFIES

Galeria de la cloenda del XIXè Congrés Mundial de carilló dels Castellers de Barcelona (Gabri Guzmán, Eduard París i Paula Álvarez)

Search